Terug naar het aanbod
Duur: 9 dagen
Datum: di, 15 sep 2020 09:00
Locatie: Utrecht, Vechtsebanen
Investering: € 3.950,00 BTW-vrij

Inschrijven
Geriët van de Vis – Meijer
Tel: 06-81089782
Mail: g.vdvis@ivaopleidingen.nl

Neem contact op

Casemanager Arbeid en inzetbaarheid (RCCM)

De RCCM-opleiding is bedoeld voor professionals die zowel op individueel als op bedrijfsniveau casemanagement (gaan) uitvoeren. 

Als register case- en caremanager met het keurmerk RCCM, ben je in staat om werkgevers te adviseren hoe zij de verzuimschadelast kunnen verminderen. Daarnaast ben je een strategisch gesprekspartner en maak je verzuimrisico’s bespreekbaar. Je draagt bij aan de maximale inzetbaarheid van de medewerkers in het bedrijf.

De RCCM-opleiding wordt bij IVA opleidingen: ‘casemanager arbeid en inzetbaarheid’ genoemd. Een intensieve opleiding waarin het vak, de wereld van verzuim en de visie op casemanagement op een unieke manier worden samengebracht.

Geaccrediteerd als post HBO opleiding

Na succesvolle afronding van de opleiding casemanagers arbeid en inzetbaarheid, mag je de titel RCCM voeren en ontvang je door de beroepsvereniging RNVC erkend diploma. Onze RCCM-opleiding is geaccrediteerd als post-hbo opleiding door zowel HOBEON SKO als het CPION. Een casemanager met de titel RCCM voert ook taken uit op beleidsniveau.

RCCM-opleiding volgen bij IVA opleidingen

Als 100% specialist en grondlegger van arbeidsdeskundige opleidingen heeft IVA Opleidingen bijna 20 jaar een vooraanstaande positie in het arbeidsdeskundig domein en bijna vijf jaar in het domein van casemanagers verzuim. Alle kennis en energie binnen IVA Opleidingen is erop gericht om jou passievol op te leiden en intensief te begeleiden. Dit om van jou een krachtig en gewaardeerd casemanager verzuim te maken. Die belofte aan jou en aan de sector dagelijks waarmaken, voelen wij als onze missie en verantwoordelijkheid.

Inschrijven Persoonlijk advies

RCCM-opleiding bij IVA Opleidingen

De opleiding casemanager arbeid en inzetbaarheid is bedoeld voor professionals die op zowel individueel als op bedrijfsniveau casemanagement (gaan) uitvoeren.  

Tijdens de opleiding leer je:

 • De sociale wetgeving en jurisprudentie om complexe verzuimproces te kunnen begeleiden
 • Hoe een verzuimscan (en Arbowetgeving) kan bijdragen aan het analyseren van organisaties
 • Organisatie- en duurzame inzetbaarheidsmodellen om processen binnen een bedrijf te inventariseren
 • Werkgever en werknemer te adviseren over re-integratie en duurzame mogelijkheden
 • De kosten van het verzuim inzichtelijk te maken en te beheersen
 • Communicatieve vaardigheden: welke rol ethiek speelt in je werk als casemanager, adviseren van je werkgever over organisatieprocessen en wanneer je welke specialist inzet

Programma
Wij bieden negen lesdagen en twee praktijkdagen verdeeld over een periode van vijf maanden. De startdag van de module is tevens de vaste lesdag in de week. Met uitzondering van de vakantieperiodes, is er iedere week les.

De toetsing
De opleiding casemanager Arbeid en inzetbaarheid wordt als volgt getoetst

 • Werkopdrachten: beoordeling of je de theorie kan vertalen naar een casus
 • Open boek tentamen sociale wetgeving
 • Schriftelijke eindopdracht aan de hand van een door IVA Opleidingen aangeleverde casus op zowel individueel als organisatieniveau
 • Mondelinge verdediging van de organisatieopdracht

Volledige opleiding tot casemanager verzuim
Voordat je de RCCM-opleiding kan volgen, is het belangrijk dat je een Crov-opleiding hebt afgerond. Een andere benaming voor RCCM is: casemanager arbeid en inzetbaarheid.

Wil je de volledige opleiding tot casemanager verzuim ervaren? Dan zijn de modules aaneengesloten te volgen, tegen gunstige voorwaarden. Interesse? Neem contact op.

Leren bij IVA Opleidingen
IVA Opleidingen heeft de ervaring dat meerwaarde in het proces aanbrengen leidt tot duurzame en rendementvolle verzuimoplossingen. Dat is dan ook de reden dat ons curriculum daarop volledig is ingericht en we de opleiding de naam hebben meegegeven: waarde gedreven casemanager arbeid en inzetbaarheid.

Leren bij IVA Opleidingen wordt ervaren als: persoonlijk, zelf ontwikkelend, praktijkgericht en diepgaand. Om de hoge kwaliteit van de opleiding voor elk individu te waarborgen werkt IVA Opleidingen tijdens de gehele opleiding volgens de bijzondere methode van het Persoonlijk Competentie Leer Dossier (PCLD). Opleiden volgens deze methode betekent dat elke deelnemer maatwerk, ontwikkeling en optimaal persoonlijke aandacht ontvangt. Onze teamleden zijn zeer vaardig en dagelijks werkzaam in de verzuim casemanagement praktijk.

Startkwalificatie
Voor de opleiding tot casemanager arbeid en inzetbaarheid (RCCM) gelden de volgende toelatingseisen:

 • Hbo-diploma: aangetoond HBO werk- en denkniveau.
 • Een met goed gevolg afgeronde opleiding Crov en/ of arbeidsdeskundige.
 • Affiniteit met communicatie
 • Affiniteit met mensen in relatie tot werk en inkomen
 • Werkervaring als casemanager: minimaal 1 jaar en op een passende werkplek binnen verzuim of re-integratie

Heb je momenteel geen passende werkplek of heb je een andere relevante vooropleiding gevolgd? Neem contact met ons op dan kijken we samen naar een passende oplossing.

Studiebelasting
De opleiding casemanager arbeid en inzetbaarheid (RCCM) bestaat uit een modules van negen lesdagen, een examendag en twee praktijkdagen verdeeld over een periode van vijf maanden. Naast de lesdagen is de studiebelasting 8-12 uren per week. 

Lestijden
De lesdagen starten om 9.00 uur en eindigen afhankelijk van de lesstof tussen 16.00 en 17.00 uur. De startdag van de module is tevens de vaste lesdag in de week. Met uitzondering van de vakantieperiodes is er iedere week les.

Investering
Deelname aan de opleiding tot casemanager arbeid en inzetbaarheid (RCCM) vraagt een investering van € 3.950,00 all-in. De bedragen zijn vrijgesteld van BTW.

In de prijs is inbegrepen:
 • Studiebijeenkomsten inclusief koffie, thee en lunch
 • Boeken en literatuur
 • Praktijkdagen
 • Individuele mentorbegeleiding  
 • Gebruik van online studentenomgeving
 • Verlengde studieduur conform voorwaarden
 • Toetsingen en examen

Fiscale aftrek van studiekosten

Studeren op kosten van je werkgever
Veel werkgevers stimuleren werknemers een opleiding te volgen en nemen de studiekosten voor hun rekening. Deze studiekosten zijn voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst.

Particuliere studiekostenaftrek
Particulieren die een opleiding voor hun toekomstig beroep volgen, niet betaald door de werkgever, kunnen de studiekosten fiscaal in aftrek brengen als persoonsgebonden aftrek. Er geldt slechts een drempel van € 250,-. Tot de studiekosten behoren alle kosten die betrekking hebben op de opleiding, zoals lesgeld, examengeld, studieboeken, naslagwerken en overig studiemateriaal. De hoogte van de teruggave is afhankelijk van het tarief inkomstenbelasting waartegen het inkomen belast is en bedraagt minimaal 36,55% en maximaal 52%.

Casemanager Arbeid en inzetbaarheid (RCCM)Utrecht, Vechtsebanen, 15 september 2020
Inschrijven
© 2020 - IVA Opleidingen B.V. CodeOn Webdevelopment