IVA Opleidingen heeft een

klanttevredenheid van 96% volgens Cedeo

De Cedeo-Erkenning staat voor inzicht in de kwaliteit
van ons aanbod aan opleidingen.

Wil je graag persoonlijk advies?

Nieuws

Blijf op de hoogte

Verbond: verzekeraars dupe van ongelijke concurrentie WGA

Veel eigenrisicodragers WGA willen in 2015 terugkeren naar UWV, zo bleek uit onder meer de Premienota 2015 van UWV. Het Verbond van Verzekeraars verwijt de overheid dat er sprake is van ongelijke concurrentie. Door verschillen in financieringssystemen en een lage minimumpremie is er geen level playing field.

Het Verbond van Verzekeraars erkent dat een toenemend aantal eigenrisicodragers voor de WGA terugkeert naar UWV. Volgens de brancheorganisatie is dat een direct gevolg van het feit dat verzekeraars niet onder gelijke voorwaarden kunnen concurreren met UWV. Het verbond vreest dat het duale stelsel voor de WGA daardoor uit balans raakt.

Schadelast achterlaten

Een belangrijk knelpunt is het verschil in financieringssystemen. UWV maakt gebruik van omslagdekking, waarbij wordt gekeken naar de uitkeringen in afgelopen jaren. Private verzekeraars moeten gebruikmaken van kapitaaldekking. Ze heffen premies met het oog op de toekomstige uitgaven. Bovendien kunnen eigenrisicodragers die terugkeren naar UWV de schadelast van uitgevallen werknemers ‘achterlaten’ bij de verzekeraar. Dat maakt terugkeren al snel interessant – zeker zodra de verzekeraar zijn premies moet verhogen.

Gevolgen voor de re-integratie

Het verbond wijst ook op nadelige gevolgen voor de re-integratie. Werkgevers die terugkeren naar UWV hebben geen relatie meer met de verzekeraar die de kosten draagt voor de WGA-uitkeringen van de (voormalig) werknemers. Dit zorgt volgens de brancheorganisatie voor een breuk in de re-integratie van deze uitkeringsgerechtigden. En daarbij is niemand gebaat. Het Verbond van Verzekeraars is in gesprek met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over deze knelpunten in het duale stelsel.

Geplaatst op Dinsdag 16 juni 2015© 2019 - IVA Opleidingen B.V. CodeOn Webdevelopment