IVA Opleidingen heeft een

klanttevredenheid van 96% volgens Cedeo

De Cedeo-Erkenning staat voor inzicht in de kwaliteit
van ons aanbod aan opleidingen.

Wil je graag persoonlijk advies?

Nieuws

Blijf op de hoogte

14 procent werknemers lijdt onder burn-outklachten

Jonge en oudere werknemers hebben even vaak last van burn-outachtige verschijnselen. Alleen werknemers jonger dan 25 of ouder dan 65 hebben duidelijk minder last van dergelijke klachten. Dit blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van CBS en TNO. Oudere en jongere werknemers hebben doorgaans geen of slechts kleine banen. Dat er een verband is tussen burn-out en werk lijkt hiermee evident.

 

TNO en CBS hebben becijferd dat in 2014 ruim 14% van de Nederlandse werknemers burn-outklachten had. Daarbij speelde de leeftijd van de werknemer amper een rol. In alle leeftijdscohorten hadden ongeveer evenveel werknemers te lijden onder emotionele uitputting. In het onderwijs was het aantal werknemers met burn-outklachten het grootst, namelijk 20%. In de landbouw (9,9%) en de handel (11,7%) komen burn-outklachten het minst voor.

 

Emotionele uitputting

Werknemers met burn-outklachten voelden zich minstens een aantal keren per maand emotioneel uitgeput door het werk, 's ochtends al moe als ze geconfronteerd werden met hun werk of leeg aan het einde van de werkdag. Komen werknemers inderdaad met een burn-out thuis te zitten, dan duurt het maanden voordat ze weer hersteld zijn. Sommige werknemers worden zelfs nooit meer helemaal de oude.

 

Onderwijs is koploper

Dat juist het onderwijs koploper is als het gaat om het percentage werknemers met burn-outklachten, wijten de onderzoekers aan de hoge werklast onder docenten en hun sterke emotionele betrokkenheid bij het werk. Ander onderzoek van CBS uit 2015 toonde al aan dat docenten het vaakst verzuimen als gevolg van de werkdruk. In 13,4% van de verzuimgevallen in het onderwijs was stress op het werk de oorzaak.

 

In de praktijk

Burn-out is een verschijnsel waar de arbeidsdeskundige in zijn werkveld onherroepelijk mee te maken krijgt. Daarom is het een onderdeel van het bijscholingsabonnement van IVA Opleiding & Training. Trainer en psycholoog Paul de Bruin durft de knuppel in het hoenderhok te gooien en biedt onder het motto Burn-out bestaat niet de arbeidsdeskundige praktische handvatten om burn-out aan te pakken.

 

Interesse? Neem contact met ons op voor meer informatie. Deze training maakt onderdeel uit van het abonnement, abonnementhouders kunnen zich hier inschrijven voor deze training.  

Maar ook zonder abonnement kunt u zich inschrijven voor de training.

 

 

 

Geplaatst op Dinsdag 22 december 2015© 2019 - IVA Opleidingen B.V. CodeOn Webdevelopment