IVA Opleidingen heeft een

klanttevredenheid van 96% volgens Cedeo

De Cedeo-Erkenning staat voor inzicht in de kwaliteit
van ons aanbod aan opleidingen.

Wil je graag persoonlijk advies?

Nieuws

Blijf op de hoogte

Gemeenten bezorgd om bureaucratie Participatiewet

De 37 grootste gemeenten vinden dat de bureaucratische rompslomp rond de Participatiewet het hen heel moeilijk maakt om bijstandsgerechtigden en Wajongers aan het werk te krijgen. Bovendien kost het oerwoud aan regels gemeenten miljoenen euro’s.

Als het aan de gemeenten ligt, moet het kabinet een einde maken aan het ‘regelcircus’ rond de Participatiewet. Met minder bureaucratie zouden ze duizenden mensen meer aan werk kunnen helpen. De Participatiewet, die op 1 januari 2015 is ingegaan, verplicht gemeenten om kwetsbare groepen mensen via onder andere aangepaste werkplekken, coaching en loonkostensubsidies aan het werk te helpen. Maar volgens de 37 grootste gemeenten zorgt het woud van Haagse regels ervoor dat ze hier nauwelijks aan toekomen.

Moeilijkste gevallen

De Eindhovense wethouder Paul Depla stelt dat de vele regels de gemeente Eindhoven het komende jaar alleen al € 750.000 kosten. ‘Landelijk spreek je dan al snel over een bedrag van € 30 tot € 40 miljoen.’ Hij vervolgt: ‘Ze gaan er op het ministerie vanuit dat met minder regels de moeilijkste gevallen geen werk krijgen. Maar het werkt precies andersom. Hoe meer regels, hoe meer geld in de bureaucratie gaat zitten en des te minder in nieuwe banen.’

Zorgwekkend signaal

Bij CDA-Kamerlid Pieter Heerma komt de noodkreet aan. Hij spreekt van een ‘zorgwekkend signaal’. Wel denkt hij dat het probleem vooral te maken heeft met de aan de Participatiewet verbonden Quotumwet. ‘Deze wet zorgt voor veel extra bureaucratie en wantrouwen. Hierdoor gaat het geld zitten in gedoe in plaats van in arbeidsmarktkansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin vindt dat gemeenten ook de hand in eigen boezem moeten steken. ‘Er zijn gemeenten die nog niet één job gevonden hebben. Ik moet nog zien of we op tijd het geplande aantal banen halen.’

Meer lezen

Als opleider van arbeidsdeskundigen wil IVA Opleiding & Training gemeenten en bedrijfsleven ondersteunen bij de optimale inzetbaarheid van mensen. Vanuit deze expertise bieden wij de opleiding Participatiedeskundige aan. Lees meer over de rol van de klantmanager Participatiewet in ons whitepaper over de Participatiewet. Of neem contact op met IVA Opleiding & Training, tel. (0541) 53 87 75.

Gerelateerd

Ondersteuning bij banenafspraak door opnaarde100000.nl
Toch € 2.000 premiekorting voor doelgroep banenafspraak
Klantmanagers Den Haag en regio Haaglanden geslaagd
Meer geld voor beschut werk

Geplaatst op Woensdag 2 december 2015© 2019 - IVA Opleidingen B.V. CodeOn Webdevelopment