IVA Opleidingen heeft een

klanttevredenheid van 96% volgens Cedeo

De Cedeo-Erkenning staat voor inzicht in de kwaliteit
van ons aanbod aan opleidingen.

Wil je graag persoonlijk advies?

Nieuws

Blijf op de hoogte

60.000 Wajongers herkeurd

UWV gaat de komende twee jaar 60.000 Wajongers oproepen voor een herkeuring. Een keuringsarts bekijkt dan of ze kunnen werken of volledig arbeidsongeschikt zijn. Dat blijkt uit brieven die staatssecretaris Klijnsma van SZW aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Nederland telt op dit moment 250.000 mensen met een Wajong-uitkering. Op basis van dossieronderzoek heeft UWV vastgesteld dat 67.000 Wajongers volledig arbeidsongeschikt zijn. Zij behouden hun uitkering. Volgens UWV kunnen 157.000 Wajongers waarschijnlijk wel nog werken. Van deze groep is een derde al aan het werk. Voor 41.000 personen is daarnaast al een ‘werkplan’ opgesteld. Hierin staat wat de Wajonger nog kan en welke begeleiding hij daarbij nodig heeft.

Oproep voor herkeuring

Nog eens 60.000 Wajongers krijgen van UWV een oproep voor een herkeuring. Als uit die keuring blijkt dat een Wajonger nog kan werken, wordt een werkplan opgesteld. Overigens krijgen 17.000 Wajongers geen oproep voor een herkeuring. Een deel van deze groep gaat binnenkort met pensioen, een ander deel volgt op dit moment een studie. UWV heeft over nog eens 2.000 Wajongers onvoldoende relevante informatie om te bepalen of zij herkeurd moeten worden of volledig arbeidsongeschikt zijn.

Uitkering verlaagd

Stelt de keuringsarts van UWV vast dat een Wajonger nog kan werken, dan wordt zijn uitkering per 1 januari 2018 verlaagd tot bijstandsniveau. Op dit moment komt dit neer op een bedrag van € 1.055 per maand. Nu krijgt iemand met een Wajong-uitkering nog 75 procent van het minimumloon; een bedrag van € 1.130 per maand.

Meer lezen

Als opleider van arbeidsdeskundigen wil IVA Opleiding & Training gemeenten en bedrijfsleven ondersteunen bij de optimale inzetbaarheid van mensen. Vanuit deze expertise bieden wij de opleiding Participatiedeskundige aan. Lees meer over de rol van de klantmanager Participatiewet in ons whitepaper over de Participatiewet. Of neem contact op met IVA Opleiding & Training, tel. (0541) 53 87 75.

Geplaatst op Woensdag 2 december 2015© 2019 - IVA Opleidingen B.V. CodeOn Webdevelopment