IVA Opleidingen heeft een

klanttevredenheid van 96% volgens Cedeo

De Cedeo-Erkenning staat voor inzicht in de kwaliteit
van ons aanbod aan opleidingen.

Wil je graag persoonlijk advies?

Nieuws

Blijf op de hoogte

Voorziening op balans nodig voor publieke verzekering

Beursgenoteerde bedrijven moeten in het vervolg op hun balans rekening houden met de kosten van instroom in de WGA en Ziektewet (ZW). Voorheen was dat niet nodig als werkgevers publiek verzekerd waren via UWV, maar volgens de nieuwe visie van accountants is een voorziening voor dit risico door wijzigingen in de regelgeving nu wel een vereiste.

Alle beursgenoteerde bedrijven in de Europese Unie moeten voldoen aan de International Financial Reporting Standards (IFRD), de boekhoudkundige standaard voor jaarverslagen. Accountants menen dat het financiële risico van instroom in de WGA en ZW vanaf 2014 voor deze bedrijven zo groot is, dat zij hiervoor voorzieningen moeten vormen op de balans. En dit kan gaan om forse bedragen.

Aanpassing Volgens HR-dienstverlener Mercer kan de voorziening voor deze ziektegevallen bij grote bedrijven in de miljoenen euro’s lopen. Dat vergt een grote aanpassing van deze bedrijven, omdat ze tot nu toe geen voorzieningen hoefden te vormen als ze publiek verzekerd waren. Doordat grote werkgevers vanaf 1 januari 2014 een gedifferentieerde premie gaan betalen voor zowel de ZW-uitkeringen als de WGA-uitkeringen voor vast werknemers én flexwerkers, betalen zij zelf de uitkeringskosten voor een groot deel van de eigen werknemers die recht krijgen op zo’n uitkering. Ze moeten zorgen dat ze daarvoor voldoende financiële middelen reserveren.

Nieuwe afweging Organisaties moeten een nieuwe afweging maken over eigenrisicodragen voor de Ziektewet en de WGA, nu de premiesystematiek per 1 januari 2014 flink verandert. Veel organisaties die privaat verzekerd waren voor één van de twee of voor beide regelingen, krijgen volgend jaar te maken met flinke premieverhogingen van hun verzekeraar. Dat maakt het aantrekkelijker om terug te gaan naar het publieke bestel, omdat de premies van UWV lager kunnen uitvallen. Het is echter belangrijk om de nieuwe accountantsvisie op voorzieningen voor dit risico mee te nemen bij deze afweging.

Geplaatst op Maandag 21 oktober 2013© 2019 - IVA Opleidingen B.V. CodeOn Webdevelopment