IVA Opleidingen heeft een

klanttevredenheid van 96% volgens Cedeo

De Cedeo-Erkenning staat voor inzicht in de kwaliteit
van ons aanbod aan opleidingen.

Wil je graag persoonlijk advies?

Nieuws

Blijf op de hoogte

Optie eigenrisicodragen ZW openhouden? Dan nu aanvragen!

Werkgevers die de optie van eigenrisicodragen willen openhouden, hebben geen andere keuze dan vóór 2 oktober een aanvraag in te dienen. Dit geldt ook voor wie nog vertraagde ZW-beschikkingen van UWV moet ontvangen. Wel is het mogelijk om de Belastingdienst te vragen om de aanvraag tot 1 december als voorlopig te beschouwen.

Dit melden het ministerie van SZW en de Belastingdienst. Aanleiding om de optie van een voorlopige aanvraag te creëren is de  vertraagde afhandeling van verzoeken om ZW-beschikkingen bij UWV. Werkgevers hebben die informatie nodig vooreen goede afweging van eigenrisicodragen voor de ZW en de WGA. Maar door de vertraging is er voor zo’n afweging erg weinig tijd.

Fiscus past maatwerk toe

Als de werkgever hierom verzoekt, zal de Belastingdienst bij de beoordeling van een ingediende aanvraag in de periode tussen 2 oktober en 1 december ‘maatwerk’ toepassen. Concreet heeft de werkgever twee opties: hij kan vragen om de aanvraag opnieuw te beoordelen, of hem helemaal intrekken. In beide gevallen is een afzonderlijk verzoek per brief nodig: het aanvraagformulier bevat geen opties om zo’n verzoek te doen.

Altijd een inhoudelijk oordeel

Goed om in de gaten te houden is dat dit allemaal uitsluitend geldt voor eigenrisicodragen voor de ZW. Verder blijkt uit navraag dat de Belastingdienst een verzoek om uit- of afstel altijd inhoudelijk beoordeelt. Intrekking van een aanvraag op grond van nagekomen informatie van UWV zal volgens een woordvoerder zelden een probleem vormen. Maar de fiscus gaat dus wel degelijk na waaruit die nagekomen informatie bestaat. Dit lijkt erop te wijzen dat het niet verstandig is om de voorlopige aanvraag als een vrijblijvende kwestie te beschouwen. Als intrekking ervan niet op basis van redelijke argumenten plaatsvindt, kan de fiscus lastige vragen gaan stellen.

 

Geplaatst op Donderdag 26 september 2013© 2019 - IVA Opleidingen B.V. CodeOn Webdevelopment