IVA Opleidingen heeft een

klanttevredenheid van 96% volgens Cedeo

De Cedeo-Erkenning staat voor inzicht in de kwaliteit
van ons aanbod aan opleidingen.

Wil je graag persoonlijk advies?

Nieuws

Blijf op de hoogte

Eigenrisicodragen WGA-flex uitgesteld tot 2017

Volgens de BeZaVa zou per 1 januari 2016 eigenrisicodragen voor de WGA-flex mogelijk worden. Werkgevers kunnen vanaf dat moment alleen nog ERD worden voor de WGA-vast en -flex samen. Minister Asscher heeft nu aangekondigd dat deze mogelijkheid met een jaar wordt uitgesteld. De reden: verzekeraars hebben meer tijd nodig om zich voor te bereiden en een goede risicoanalyse te maken.

Werkgevers die ERD willen blijven of worden voor de WGA, krijgen de komende jaren het WGA-flex risico erbij. Dit betekent dat verzekeraars dekkingen moeten aanbieden voor beide risico’s. Dat heeft echter nogal wat voeten in de aarde. Zij moeten een goede risicoanalyse maken om dekkende premies te kunnen vaststellen. Bovendien moeten zij zich voorbereiden op de verantwoordelijkheid om de WGA-schadelast van flexwerkers te beperken, zo stelt de minister in zijn brief aan de Tweede Kamer.

Hybride stelsel onder vuur

Verzekeraars sloegen alarm bij het vooruitzicht om per 2016 het risico WGA-flex in de verzekeringen te moeten opnemen. De afgelopen jaren hebben zij al forse verliezen geleden op de verzekeringen ERD WGA-vast. Het flexrisico is bovendien lastiger te beheersen, omdat het draait om ex-werknemers die soms al uit beeld zijn geraakt. De minister wil verzekeraars met het jaar uitstel de kans geven om zich te specialiseren in schadelastbeperking voor flexwerkers. Bovendien hebben verzekeraars nu meer tijd om een goede risicoanalyse te maken, op basis van actuariële gegevens die ze recent hebben uitgewisseld met UWV.

Meer kansen voor advies

Voor WGA-adviseurs biedt de nieuwe situatie die door het uitstel ontstaat kansen. Zo hebben werkgevers meer tijd om zich te verdiepen in het aanbod van verzekeraars. Adviseurs kunnen de werkgever helpen alle factoren van belang mee te wegen. Niet alleen de premielasten, maar ook de dienstverlening die helpt om de schadelast te beperken. Daarnaast moeten werkgevers bekijken hoe ze 2016 willen overbruggen. Willen ze terugkeren naar het publieke bestel, dan is het natuurlijk mogelijk om dat al per 1 januari 2016 te doen.

Meer weten?

– Lees de brief van minister Asscher over het uitstel van het eigenrisicodragen WGA-flex
– Bekijk de position paper van het Koninklijk Actuarieel Genootschap (KAG) over het speelveld voor de verzekering ERD WGA.

Geplaatst op Dinsdag 16 juni 2015© 2019 - IVA Opleidingen B.V. CodeOn Webdevelopment