IVA Opleidingen heeft een

klanttevredenheid van 96% volgens Cedeo

De Cedeo-Erkenning staat voor inzicht in de kwaliteit
van ons aanbod aan opleidingen.

Wil je graag persoonlijk advies?

Nieuws

Blijf op de hoogte

Duidelijkheid over ondersteuning Participatiewet

Werkgevers die mensen met een arbeidshandicap aannemen, kunnen aanspraak maken op diverse ondersteuningsmaatregelen. Maar nu is er in het aanbod van deze maatregelen nog een verschil of iemand met een arbeidsbeperking via UWV of via de gemeente aan het werk gaat. Deze verschillen zijn straks verleden tijd: de diverse ondersteuningsmaatregelen worden geharmoniseerd. De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat dit gaat regelen.

Sinds 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht. Hierin is afgesproken dat er 125.000 banen komen die geschikt zijn voor werknemers met een arbeidshandicap. Een groot deel van die mensen wordt via de gemeente aan het werk geholpen. Een ander deel van de doelgroep van de Participatiewet valt echter nog onder UWV. UWV biedt een vast pakket aan ondersteuningsmaatregelen, maar gemeenten zijn in principe vrij om zelf te bepalen welke maatregelen ze inzetten om werkgevers te ondersteunen. Dit leidt tot ongelijkheid.

Basispakket in de maak

Daarom hebben de gemeenten en sociale partners staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevraagd de maatregelen gelijk te trekken. Er komt nu een basispakket aan maatregelen dat zowel de gemeente als UWV aanbiedt. Dit pakket omvat de
– no-riskpolis, waarbij de werknemer geen loon hoeft door te betalen als een werknemer ziek wordt;
– de mobiliteitsbonus, een korting op de loonbelasting;
– de jobcoach, die de werknemer met een arbeidsbeperking kan ondersteunen op zijn werk.
Het wetsvoorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State. Het is de bedoeling dat de wet die de ondersteuningsmaatregelen harmoniseert per 1 januari 2016 ingaat.

Werk aan de winkel

Het zijn vooral de gemeenten die de Participatiewet moeten gaan waarmaken. In de praktijk komt het werk terecht bij de gemeentelijke klantmanagers. Zij moeten de doelgroep van de Participatiewet gaan matchen met werkgevers. Om dit in goede banen te leiden, moeten deze nieuwe klantmanagers Participatiewet de interne expertise ontwikkelen om mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen. Naast deze arbeidskundige kennis moeten zij ook, of misschien nog wel meer, investeren in het opbouwen van een netwerk onder werkgevers in de regio.

Meer weten

De opleiding Participatiedeskundige van IVA Opleiding & Training geeft medewerkers van gemeenten in zes dagdelen grip op de Participatiewet. De lesdagen geven – op basis van onder meer ziektemodellen, het tijdscontingent re-integreren, de Scan Werkvermogen Werkzoekenden en analysetechnieken – handvatten om aan de slag te gaan. Daarnaast krijgen deelnemers de mogelijkheid om, in aansluiting op de opleiding, de modules Werk (werkplekonderzoek, jobcarving en loonwaarde) en Commercieel handig (jobhunting, netwerken, kennis van de arbeidsmarkt in de regio) bij IVA O&T te volgen.

Geplaatst op Dinsdag 16 juni 2015© 2019 - IVA Opleidingen B.V. CodeOn Webdevelopment