IVA Opleidingen heeft een

klanttevredenheid van 96% volgens Cedeo

De Cedeo-Erkenning staat voor inzicht in de kwaliteit
van ons aanbod aan opleidingen.

Wil je graag persoonlijk advies?

Nieuws

Blijf op de hoogte

Zorgen over positie van mensen met psychische klachten

 

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de positie van mensen met psychische klachten die onder de Participatiewet vallen. Deze mensen kunnen in de problemen komen door de strengere regels, terwijl medewerkers van de sociale diensten aangeven dat ze te weinig vaardigheden hebben om goed om te gaan met psychiatrische cliënten. Daarom vraagt de kamer het kabinet om met voorstellen te komen om deze situatie te verbeteren.

 

De SP luidde de noodklok naar aanleiding van een onderzoek onder medewerkers van sociale diensten. Zij gaven aan problemen te verwachten, omdat ze niet zijn toegerust om mensen me psychiatrische klachten adequaat te begeleiden. Daardoor dreigt deze groep tussen wal en schip te vallen. Een motie waarin de SP het kabinet verzoekt om met voorstellen te komen om dit probleem op te lossen, is door de Tweede Kamer aangenomen.

 

Brede doelgroep Participatiewet

 

De Participatiewet kent een brede doelgroep. Mensen met allerhande soorten beperkingen kunnen onder de paraplu van deze wet vallen. Gemeenten krijgen de taak om al deze mensen naar werk te begeleiden. Daarvoor zijn echter heel brede en – zoals in het geval van psychiatrische klachten – soms ook specialistische kennis en vaardigheden voor nodig. Gemeenten hebben die kennis nog niet allemaal in huis, zo blijkt uit het onderzoek onder sociale diensten.

 

Gemeenten moeten bijspijkeren

 

Gemeenten hebben de taak gekregen om de doelgroep van de Participatiewet te matchen met werkgevers. Zij zullen tegen diverse ingewikkelde problematieken aanlopen. Om gemeenten te helpen met het bijspijkeren van hun kennis, biedt IVA Opleiding & Training de Opleiding Participatiedeskundige. Gemeentelijke klantmanagers krijgen in zes dagdelen alle benodigde handvatten om succesvol aan de slag te gaan met de Participatiewet. Daarnaast biedt IVA Opleiding & Training opleidingen voor gemeenten die helemaal op maat zijn gesneden.

 

Meer weten?

 

– Lees de motie van de SP.
– Lees ons whitepaper over de rol van gemeentelijke klantmanagers bij het matchen van werkgevers en arbeidsgehandicapten.

Geplaatst op Dinsdag 16 juni 2015© 2019 - IVA Opleidingen B.V. CodeOn Webdevelopment