IVA Opleidingen heeft een

klanttevredenheid van 96% volgens Cedeo

De Cedeo-Erkenning staat voor inzicht in de kwaliteit
van ons aanbod aan opleidingen.

Wil je graag persoonlijk advies?

Nieuws

Blijf op de hoogte

UWV gaat beoordeling doelgroepregister stroomlijnen

De beoordelingen van mensen met een arbeidshandicap worden gestroomlijnd. UWV beoordeelt voortaan in één moeite door of mensen met een beperking vallen onder de doelgroep van de banenafspraak, de Wajong of in aanmerking komen voor beschut werk. Bovendien hoeven gemeenten deze beoordelingen niet meer zelf te betalen. Dit blijkt uit een brief van staatssecretaris Klijnsma aan de Tweede Kamer.

In deze brief stelt de staatssecretaris, dat het belangrijk is dat mensen met een arbeidsbeperking in beeld blijven. Deze mensen moeten worden opgenomen in het zogeheten doelgroepenregister banenafspraak – deze banenafspraak betreft de 125.000 banen die er de komende jaren moeten komen voor arbeidsbeperkte werknemers. UWV beoordeelt op verzoek van gemeenten wie in aanmerking komt voor opname in het doelgroepenregister. Om ervoor te zorgen dat dit doelgroepenregister goed gevuld wordt, gaan een aantal werkprocessen veranderen.

Snel laten beoordelen

Zo wordt de beoordeling door UWV gestroomlijnd. Beoordelingen worden gecombineerd en mensen kunnen voortaan ook zelf UWV om een beoordeling vragen. Gemeenten moeten mensen die mogelijk onder de doelgroep voor de banenafspraak vallen, zo snel mogelijk door UWV laten beoordelen, nog voordat ze bij een werkgever worden geplaatst. Als UWV vaststelt dat mensen niet in aanmerking komen voor de Wajong 2015 (die nu alleen nog openstaat voor mensen zonder arbeidsvermogen), moet deze instantie meteen nagaan of zij wel in het doelgroepenregister opgenomen kunnen worden of anders in aanmerking komen voor beschut werk. Wie beschut werk mag gaan doen, komt niet in het doelgroepenregister.

SZW gaat betalen

Mensen kunnen ook zelf naar UWV stappen voor een beoordeling voor de Wajong of het doelgroepenregister. Bijvoorbeeld als er al sprake is van matching tussen werkgever en werknemer en dan de vraag opkomt of de werknemer tot de doelgroep van de banenafspraak behoort. Goed nieuws voor gemeenten is verder dat ze de beoordelingen door UWV niet meer zelf hoeven te betalen. Dit gebeurt voortaan via centrale financiering. Dat wil zeggen: de kosten worden in 2015 en daarna gedragen door het ministerie van SZW.

Meer lezen

Lees ons whitepaper over de Participatiewet
Geef u op voor opleiding Participatiedeskundige van IVA Opleiding & Training
Bekijk de brief van staatssecretaris Klijnsma aan de Tweede Kamer

Geplaatst op Dinsdag 16 juni 2015© 2019 - IVA Opleidingen B.V. CodeOn Webdevelopment