Meer dan het leren van een vak

Het gaat over jouw ontwikkeling

Jouw authentiek leiderschap en over de rol die jou krachtig
en onderscheidend maakt

Wil je graag persoonlijk advies?

Terug naar aanbod
Duur: 3 dagdelen van 13.00 - 17.30
Datum: wo, 2 sep 2020 13:00
Locatie: Apeldoorn
Investering: € 655 BTW-vrij
Accreditatiepunten: 6

Inschrijven
Geriët van de Vis – Meijer
Tel: 06-81089782
Mail: g.vdvis@ivaopleidingen.nl

Wil je graag persoonlijk advies?

Ons aanbod

Stress een drieluik: de oorspring en werking, re-integratie en jijzelf
  • Bijeenkomst 1 02-09-2020: Stress, nieuwe inzichten over een eeuwenoud systeem.

Steeds meer medewerkers vallen uit met stressklachten. Volgens het CBS heeft één op de zeven medewerkers last van stressklachten en in sommige beroepsgroepen, zoals de zorg en het onderwijs ligt dit hoger. Wat is stress eigenlijk? Wat doet het zowel fysiek, emotioneel en mentaal met een mens?

In deze bijscholing, de eerste in een serie van drie staan we stil bij stress. Er wordt ingegaan op:

· Het ontstaan van stress.

· De voordelen van stress en de verschillen tussen gezonde en ongezonde stress.

· De schadelijke werking van stress op de hersenen, het hormonale systeem, de emoties en de emotieregulatie.

· De verschillen en overeenkomsten tussen burn-out, overspannenheid en depressie.

· De nieuwste inzichten vanuit de wetenschap zullen in praktisch perspectief.

Na deze bijeenkomst begrijp je de oorsprong en werking van stress en kan je deze gebruiken in je gesprekken en onderzoeken.

  • Bijeenkomst 2 16-09-2020: Stress, veerkracht en het komen tot herstel.

Veerkracht is datgene wat maakt dat we succesvol herstellen van stressvolle situaties. Het wordt ook wel onze natuurlijk weerstand tegen stress genoemd.

In deze bijeenkomst, de tweede van een drieluik over stress gaan we dieper in op het werk van de Belgische neuropsycholoog Michael Portzky. Hij ontwikkelde een concreet actieplan om van de schade veroorzaakt door stress stap voor stap te herstellen. Daarnaast komt het 14 stappenplan van Kuijsten en Hamming (De stressexperts) aan de orde en kijken we kort naar het werk van Julia Cameron. Je gaat naar huis met een nieuwe kijk op stress en het herstel hiervan.

  • Bijeenkomst 3 7 oktober: Stress en jij…

Als één op de zeven medewerkers stressklachten ervaart, dan kan het haast niet anders dan dat ook arbeidsdeskundigen stress ervaren. In deze bijeenkomst gaan we aan de slag met je eigen stress. Een hands-on bijeenkomst over jou en je eigen welzijn. Na een korte introductie en samenvatting van de twee voorgaande bijeenkomsten over stress, zal je een aantal vragenlijsten invullen. Deze geven je een indicatie van jouw veerkracht en stresslevels. Zijn jouw stressgevoelens nog gezond, of val je in een risicogroep? Wanneer loop je risico op een burn-out en wat kan jij doen?

In de vertrouwde omgeving van een kleine groep ontdek je wat jij nodig hebt om minder stress te ervaren. Je krijgt veel tips, het idee is dat jij met meer handvatten en minder stress naar huis gaat. In deze bijeenkomst is er tevens veel ruimte voor contact met de andere cursisten.

Over de trainer: Susan Hilhorst is organisatiepsycholoog en werkt als zelfstandig vitaliteitsmanager en coach bij werkdruk en stress. Ze heeft haar sporen verdiend in het onderwijs, waar ze overspannen leerkrachten coacht en scholen met een verziekte cultuur helpt herstellen. Ze begeleidt zowel de individuele, als ook de organisatievraagstukken vanuit de positieve psychologie. En wordt veel gevraagd als casemanager in complexe gevallen wanneer re-integraties vastgelopen zijn. “Mensen kunnen pas veranderen wanneer ze de situatie waarin ze zich bevinden begrijpen en accepteren.” Het vergroten van begrip en daarmee eigenaarschap, is wat haar drijft.

© 2020 - IVA Opleidingen B.V. CodeOn Webdevelopment